Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Rabu, 15 November 2017

Usaha, Doa, Tawakal



Beberapa hari ini emosi agak tak stabil. Anniversary pertama tanpa arwah suami, rindukan anak yang jauh di Kuantan, urusan Amanah Raya yang masih belum selesai, urusan bank yang masih pending dan dapat keputusan peperiksaan PTD yang menyedihkan :( 

Sedang cuba memujuk hati. Bersangka baiklah kepada Dia yang Maha Mengetahui. Mungkin Dia tak bagi rezeki A sebab Dia nak bagi kita rezeki B. Selagi kita berusaha, walaupun keputusannya tak seperti yang kita harapkan, tapi sekurang-kurangnya kita dah cuba. Usaha, doa, tawakal.

Manuskrip baru masih berbaki 37 000 patah perkataan lagi. Harap dapat siapkan dalam tahun ini juga. Amin...

Isnin, 13 November 2017

Di luarnya tenang tapi Tuhan saja tahu...




Setiap orang yang berkahwin pasti mengharapkan ikatan perkahwinan yang dibina akan aman bahagia hingga ke akhir hayat. Sama-sama mengharungi susah senang, pahit manis, suka duka, asam garam dan tua bersama-sama.

10 November 2012, alhamdulillah, ku bersyukur dipertemukan jodoh dengan lelaki yang baik, penyayang, penyabar, lemah lembut, ringan tulang dan sentiasa mendahulukan aku dalam semua perkara seperti kamu.

Walaupun kita hanya sempat menjadi suami isteri selama 4 tahun 2 bulan saja, namun banyak kenangan yang kita lakar bersama. Inilah bahagian hidupku yang paling bahagia. Bersama kamu dan anak kita, Altamis Amzar. Sesungguhnya, ku amat merindui kehidupan itu...

Selamat hari ulang tahun perkahwinan yang ke-5, sayang... Semoga Allah SWT mengampuni segala dosa kamu dan menempatkan rohmu dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Mudah-mudahan kita dapat bertemu dan bersatu kembali di syurga kelak. Amin...

10.11.12 - 10.11.17
Aimi & Jefferi

Jumaat, 20 Oktober 2017

Drama Jepun VS Drama Korea

Dalam sibuk-sibuk siapkan manuskrip, sempat lagi dok melayan drama kat Viu. Kalau dah layan drama tu, tak ada maknanya sibuk siapkan manuskrip. Hu hu. Itulah, sekali dah layan, terpaksalah layan sampai habis. He he. Alasan!

Tapi sebenarnya tak rugi pun layan drama-drama ni sebab kadang-kadang bila layan drama-drama ni la idea jadi bercambah dan berkembang. Lebih-lebih lagi bila drama tu ada kena-mengena dengan manuskrip kita.

Sejak akhir-akhir ini, saya lebih banyak menonton drama Jepun sebab episodnya tak banyak dan ada isi. Berbanding drama Korea, drama Jepun ni kurang sikit elemen cintan-cintun dan agak berat (serius). Tapi dia orang bijak susun plot cerita untuk buat penonton tertanya-tanya dan tak sabar nak tahu kesudahannya. Yang bestnya, drama Jepun ni tak panjang sangat. Setakat 7-10 episod aje.

Tapi ada juga cerita yang tak habis tengok sebab ceritanya terlalu ngeri dan berat serta jalan cerita berselirat T______T

Ghostwriter

Wonderful Single Life


Kalau drama Korea pula memang macam-macam rencah yang ada. Pendek kata, kalau nak cerita yang fun-fun dan santai, bolehlah layan drama Korea. Tapi drama Korea pertama yang saya tengok tak berapa nak ada elemen cinta ialah Radiant Office. Ceritanya lebih menjurus pada politik dalam ofis. Elemen cinta pun tak berapa ditonjolkan sangat.


Radiant Office


Kebetulan manuskrip yang sedang saya usahakan sekarang pun lebih menjurus pada kerjaya dan hubungan dengan rakan sekerja. Jadi, drama ni memang banyak membantu dari segi susunan plot dan pembinaan perwatakan bagi setiap watak. Walaupun elemen cinta ada sipi-sipi aje tapi jalan ceritanya masih menarik untuk diikuti. 

Okey, berhenti layan drama! Siapkan manuskrip cepat supaya pesta buku tahun depan ada novel baharu untuk dihadiahkan kepada pembaca (^_____^)

Sabtu, 23 September 2017

Poyo Suamiku

Berita baik!

Kepada sesiapa yang mengikuti siri komik Lawak Budak Sekolah oleh Poyo, khabarnya buku kelima sedang dicetak!

Berbeza dengan LBS 1-4, buku kelima ini merupakan karya tribute daripada rakan-rakan, kenalan dan pembaca-pembaca karya Poyo. Maka, cerita-cerita yang ditampilkan banyak berkisah tentang perkenalan dan persahabatan mereka dengan arwah.

Walaupun saya isteri arwah, tapi saya tak ada sumbangkan apa-apa karya memandangkan saya tak ada kekuatan untuk menulis tentang arwah. Baru tulis sikit, air mata sudah bercucuran.


Rasanya mungkin tak ramai yang tahu bahawa Poyo dan Ilmar Imia adalah suami isteri. Ada yang tahu saya isteri Poyo tapi mereka tak tahu yang saya seorang penulis novel. Bagi kami, lebih baik begitu. Jadi, tak adalah isu siapa tumpang populariti siapa. Haha. Namun begitu, kami saling menyokong antara satu sama lain. Masing-masing berusaha keras untuk menempatkan karya masing-masing dalam dunia penerbitan tanah air.

Kami berkenalan pada tahun 2009 dan pertama kali bertemu ketika Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur di PWTC. Pada waktu itu, saya merupakan editor komik Oka manakala arwah suami pula baru sahaja menghasilkan komik solo kedua bersama Komik M iaitu Kecemprengman. Ketika itu saya belum bergelar penulis novel dan masih mencari tapak. Namun, arwah suami banyak memberi dorongan dan kata-kata semangat kerana pada waktu itu saya sedang menunggu jawapan daripada penerbit KarnaDya untuk manuskrip My Honey Hani sejak tahun 2008.

Kami pernah berhasrat untuk menghasilkan sebuah buku bersama. Saya menulis dan arwah melukis. Namun, mungkin kami tidak berjodoh dalam buku kerana kami sudah dijodohkan dalam kehidupan ini.

Orang kata cinta pertama memang susah nak dilepaskan, apatah lagi cinta pertama itu suami sendiri T_____T

Rabu, 13 September 2017

47 000 Kata

Sepatutnya manuskrip ini saya target siap bulan Ogos tahun ini tapi kerana dugaan berat yang menimpa awal Januari lalu, makanya manuskrip ini terperam tak berusik selama empat bulan. Kalau ikutkan hati, memang dah tak ada semangat nak menulis semula. Tapi bulan empat tu, tiba-tiba pihak penerbit whatsApp dan bertanyakan manuskrip baharu. Jadi, saya cuba cari semangat itu semula.

Pada mulanya, saya fikir saya dah tak mampu nak menulis. Mungkin dah sampai masa untuk saya berhenti menulis. Lagipun, buku saya pun bukannya laku sangat sampai jadi bestseller. Kalau tak ada buku baharu pun tak ada orang yang nak kisah kut.

Tapi tanpa disangka, Tuhan kurniakan ilham yang mencurah-curah kepada saya. Satu babab kepada satu babab. Watak demi watak muncul dalam kepala. Jalan cerita pun semakin berkembang dan nampak lebih jelas. Manuskrip yang hanya ada dua bab semakin berkembang dan mencecah seratus muka surat kini.


Saya sasarkan untuk menamatkan cerita ini paling awal bulan Oktober atau selewat-lewatnya hujung tahun ini. Insya-Allah, doakan saya. Tinggal 47 000 patah perkataan sahaja lagi.

Khamis, 1 Jun 2017

Introverted Boss

Rasanya nacam dah lama tak layan drama bersiri ni. Maksud saya, betul-betul layan. Maklumlah, sejak jadi mak, dah tak ada masa untuk diri sendiri. Hee~ Kali terakhir drama yang dilayan ialah drama Jepun, Juhan Shuttai. Nasib baik tak banyak episod. Satu hari dah boleh habis semua 10 episod. Itu pun suami (allahyarham) tolong jagakan anak kejap sebab saya tengok drama tu untuk rujukan bagi menyiapkan manuskrip baharu. 

So, kelmarin bila otak dah tepu mengadap manuskrip, saya cuba cari drama menarik untuk ditonton dan sekali gus sebagai bahan rujukan. Cara saya, cukup 30 minit pertama. Kalau rasa tak boleh layan, saya tukar channel. Lepas dua tiga drama saya cuba layan kat Kiss Asian, tak jumpa drama yang mampu menarik hati untuk terus menonton. Bila tengok dalam senarai drama popular, ternampak tajuk Introverted Boss. Macam ada kena-mengena dengan manuskrip yang sedang diusahakan. Cadangnya, nak berehat sekejap daripada mengadap manuskrip, tup-tup eh tersangkut pula. He he. 

Sebenarnya saya bukanlah peminat fanatik drama Korea. Tapi mana yang boleh layan, layankan aje. Antara drama Korea yang beri kesan pada saya ialah Lover in Paris, Autumn in My Heart dan My Girl. Sebab tu saya tak pernah kenal pun pelakon Korea selain Won Bin (Autumn in My Heart).


Bagi saya, drama ini cukup segala perencah. Ada gembira, sedih, kelakar, misteri, romantik, keluarga, cinta, sahabat, bos dan staf... Saya suka perwatakan Eun Hwan Gi yang selalu berpakaian serba hitam dan pakai hood. Tak banyak cakap, pemalu, dan selalu pendam perasaan sendiri walaupun dia seorang CEO. Maknanya, tak semua CEO itu perlu nampak sempurna. Satu kelemahan terbesar Eun Hwan Gi ialah dia tak boleh bercakap depan orang ramai. Sangat bertentangan dengan sikap CEO yang selalunya dianggap sebagai ketua dan berada di barisan hadapan.


Cerita dimulakan dengan babak seorang wanita yang terjun bangunan untuk membunuh diri. Ramai yang ingat dia bunuh diri sebab tertekan dengan bebanan kerja tapi sebenarnya ada kisah di sebaliknya. Daripada kisah itu pula ada kisah lain yang tersembunyi. Cerita ini memang banyak twist dan perkara yang tak dijangka. Itu yang buat rasa nak terus tengok sampai episod akhir. He he. 

Sabtu, 27 Mei 2017

Clearance Stock

Assalamualaikum.

Ada tak yang nak beli novel-novel ini dengan saya?



Budak SMART (RM 10)
Novel ini merupakan novel pertama saya. Pada mulanya, saya cuma siarkan dalam blog Penulisan2u. Kemudian, ada penerbit yang berminat nak terbitkan tetapi ada masalah dalaman. Jadi, akhirnya novel ini diterbitkan oleh One Nusantara Sdn. Bhd. Masa itu, cover buku ini tidak begitu menonjol. Lepas habis cetakan pertama, barulah covernya ditukar. 

Kugiran SMART (RM 15)
Antara keempat-empat novel ini, hanya novel Kugiran SMART yang tidak dijual di mana-mana kedai buku sebab novel ini saya cetak sendiri. Kepada yang bertanya tentang sambungan Budak SMART, inilah bukunya. Jadi, mungkin lepas habis cetakan ini, buku ini tidak akan dicetak lagi. 

Cinta Gantung (RM 10)
Novel pertama saya dengan penerbit Penulisan2u. Mulanya, saya hantar manuskrip ini kepada penerbit lain tetapi ditolak kerana tidak menepati genre katanya. Kemudian, seorang rakan penulis yang juga merangkap guru penulisan saya mengesyorkan supaya saya hantar kepada Penulisan2u. Dua tahun menunggu, akhirnya novel ini terbit juga pada Januari 2014. 

Bukan Tak Suka (RM 20)
Macam-macam dugaan masa nak siapkan manuskrip ini. Tengah-tengah perjalanan, saya disahkan mengandung anak sulung. Maka, kerja-kerja penulisan jadi tergendala sebab budak dalam perut tak suka mengadap laptop. Asal buka laptop aje mengantuk. He he. Jadi, peluang waktu bercuti dua bulan dalam tempoh berpantang, saya manfaatkan untuk siapkan manuskrip ini kerana sudah berjanji dengan penerbit. Alhamdulillah, dapat juga diterbitkan pada Oktober 2015. 

Berminat nak order? 

Boleh e-mel ilmia85@gmail.com atau PM di Facebook Ilmar Imia. 

Harga pos RM 7 untuk setiap novel.