Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Jumaat, 23 Ogos 2013

Cabaran Masterchef

Kawan-kawan ofis saya bercadang untuk mengadakan jamuan hari raya bagi semua staf muslim. Tapi sayangnya, dapur rumah saya tidak dapat digunakan buat sementara waktu memandangkan ada kerja-kerja ubah suai yang sedang dijalankan.
 
Saya tak tahu nak masak apa. Tapi ada kawan-kawan ofis yang mencadangkan saya membawa kuih atau kek yang saya pernah bawa ke ofis seperti kek batik, kuih sagu dan agar-agar lumut. Tapi semua resepi itu memerlukan dapur gas untuk memasak.


Cabaran:
Sediakan satu hidangan tanpa menggunakan dapur memasak
 

Fikir punya fikir, akhirnya saya dapat idea nak buat Kek Keju Dingin! Kek keju jenis ini juga saya pernah bawa ke ofis. Tapi kali ini, saya nak buat lain sikit. Jadi, saya pun gigihlah mencari resepi dalam Google dan Youtube.


 
 
 
Okey, rupa-rupanya nak buat kek ini lebih senang daripada buat kek batik. Tak payah masak pun. Cuma guna peti sejuk. Hee~ Dan akhirnya, saya berjaya membuat Kek Keju Lemon tanpa menggunakan oven! Eh, adalah juga guna oven untuk cairkan mentega. Hehe~ Beginilah rupa keknya.
 
 
Rupa kek keju lemon yang sudah dipotong
 
 
Alhamdulillah, bekas berisi Kek Keju Lemon yang dibawa ke ofis untuk jamuan raya habis licin dalam waktu yang singkat. Selepas ini boleh cuba resepi kek keju perisa lain pula.

Tiada ulasan: