Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Ahad, 2 Januari 2011

Tiga Buah Novel dalam Masa 1 Hari!

Hebat tak aku? Hehe. Kalau dapat siapkan tiga buah novel dalam masa satu hari, memanglah boleh dikira hebat tetapi tiga buah novel itu aku cuma baca, bukannya menulis. Hehe. Tulis satu novel pun sudah mengambil masa berbulan-bulan. Tetapi tidak mustahil rasanya ada penulis yang dapat menulis tiga buah novel dalam masa satu hari kalau novel itu hanya setebal 100 muka surat sahaja. Kalau sudah ada perancangan, pastinya tidak sukar untuk menulis.


“Berdosa ke kalau saya ni orang kampung? Yang awak bencikan saya sangat-sangat ni kenapa?”

“Memanglah tak berdosa jadi orang kampung. Yang berdosanya kau menumpang di rumah aku lepas tu kau rampas semuanya yang jadi hak aku. Ada faham?”

Amelyn bencikan Fatihah. Walaupun sudah berkali-kali dinasihati mama dan papanya, dia tetap berdegil tidak mahu berbaik-baik dengan sepupunya itu. Bagi Amelyn, kehadiran Fatihah dalam keluarganya bukan setakat menumpang, bahkan merampas segala miliknya.

Di sekolah pula Amelyn sudah ada pesaing. Dia bukan lagi budak pandai yang selalu dapat tempat pertama di dalam kelas. Malah, kawan-kawan baiknya juga terpengaruh dengan Fatihah. Disebabkan itu, Amelyn harus singkirkan Fatihah dari rumahnya. Dia mesti buktikan kepada semua orang bahawa Fatihah bukan seperti yang mereka sangkakan. Bersama Mak Cik Ema, Amelyn merancang satu agenda.

“Perkara ni adalah rahsia antara kita berdua. Lyn tak boleh beritahu orang lain termasuklah kawan-kawan sekolah Lyn. Janji?”

“Baiklah, ucu, Lyn berjanji.”
“Habis kau ingat kau baik sangat? Kalau aku jahat, kau pun sama jahat,” marah Farah Hana sambil mengesat air mata.

“Memang aku tahu aku jahat, tapi aku baik sikit daripada kau. Kau tu jahat tahap gaban. Gaban pun tak jahat macam kau!” balas Nurul.

“Gaban tu sepupu kau ke yang kau kenal sangat tu?” soal Farah Hana kemudian.

“Lah, tanya aku pula. Bukan ke gaban tu sepupu kau?”

Nurul dan Farah Hana, walaupun sekelas, tapi antara mereka tidak pernah sehaluan sehinggakan ada yang menggelar mereka Tom and Jerry. Farah Hana sentiasa menggunakan kelebihannya sebagai pengawas untuk mengenakan Nurul. Tapi Nurul pula menjadikan psikologi sebagai senjata utama sehinggakan tiap apa yang Farah Hana lakukan tidak menjadi. Tapi persoalannya sampai bila mereka harus menyandang gelaran Tom and Jerry? Mampukah mereka berubah?
Diari bulan Januari yang aku tulis dalam buku laporan sains sudah hilang. Diari ini diari kedua aku. Tujuan aku membuat diari ini bukan lagi kerana niat mahu belajar Bahasa Melayu Tinggi kerana aku sudah kecewa dalam ujian BMT dahulu. Kini,aku menulis diari kerana merasakan menulis diari boleh melegakan perasaan aku dan membuatkan aku tenang. Aku juga sedang mencari definisi berkenaan lelaki baik.Bagaimanakah lelaki itu dikatakan lelaki baik?


Kalau novel cinta, selalunya tema berebut lelaki ataupun perempuan, halangan daripada keluarga dan orang ketiga, novel kanak-kanak dan remaja ini pula kebanyakannya mengisahkan dua orang individu yang suka bercakaran dan budak nakal. Namun begitu, apa yang penting, cara penulis menyampaikan ceritanya dalam persembahan yang berbeza.

Aku juga mahu mencuba menulis novel kanak-kanak ataupun novel berbentuk diari sebegini suatu hari nanti. Sebab itu sekarang aku banyak membaca novel-novel sebegini untuk rujukanlah kononnya. Orang kata sebaik-baiknya kita merancang dahulu sebelum menulis, tetapi selalunya aku ini terlebih merancang dan tidak menjadi-jadi. Haish...

Tiada ulasan: