Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Ahad, 22 Mac 2020

Duduk Rumah Challenge?

Seronoknya cuti! Tapi tak boleh keluar jalan-jalan? Bagi orang yang sudah biasa duduk di rumah pasti tiada masalah. Tapi bagi orang yang suka berjalan, mesti susah sikit nak lekat dekat rumah tu, kan? Tapi kalau diikutkan, kita masih dikira bertuah sebab cuma tak boleh keluar rumah saja. Cuba fikir orang yang sedang dalam pantang bersalin atau orang yang berada dalam tempoh iddah (kerana kematian suami), bukan setakat tak boleh keluar rumah tapi banyak pantang larang lain lagi yang perlu dipatuhi tau! 

Fikir dari sudut positif. Jika dulu kita kurang masa dengan keluarga, inilah masanya untuk kita bersama. Jika dulu kita terlalu sibuk dengan kerja, inilah masanya untuk kita berehat. Jika dulu kita kurang beramal ibadat, inilah masanya kita lipat gandakan. Jika dulu orang asyik kata kita kurus macam tak cukup makan, inilah masanya kita nak ternak lemak dalam badan. Eh?

Bagi adik-adik yang bersekolah, manfaatkanlah masa cuti yang panjang ini dengan membaca. Tak kisahlah baca buku pelajaran, buku cerita, novel, komik ataupun bahan bacaan daripada Internet. Selain dapat menambah ilmu, masa kita juga tidak terbuang begitu sahaja.


Sambil baca, sambil makan.


Okey, kalau semua buku dekat rumah tu sudah habis dibaca, boleh cuba jenguk portal ini pula, Learning Port Interactive. Dalam portal ini terdapat My Lessons dan Question Bank untuk subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Sains dan Sejarah daripada tahun satu sampailah tingkatan lima. Bukan setakat baca nota macam dalam buku tu, dalam ini juga adik-adik boleh tengok video animasi dan buat latihan secara interaktif. Tapi sebelum itu, kena daftar atau langgan dahulu ya. 


Layari https://learningport.com.my/ untuk maklumat lanjut.


Kalau tak nak ada yang baca-baca, boleh juga layari channel YouTube Learning Port Interactive. Dalam channel itu juga ada banyak video pembelajaran yang disampaikan dalam bentuk animasi. Mesti adik-adik enjoy punyalah!


Channel YouTube Learning Port Interactive.


Empat belas hari tu tak lama pun sebenarnya. Sedar-sedar dah habis 14 hari. Jangan lepas 14 hari kita rasa tak cukup sudah!

Tiada ulasan: