Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Selasa, 27 September 2022

Bukan Dia Tapi Kamu (e-book)

Nak tulis manuskrip novel, akan ambil masa yang lama. Maka, kita tulis e-book dulu. Hee~ Ini salah satu manuskrip yang pernah ditulis waktu remaja dulu tapi belum pernah diterbitkan lagi. Jadi, kita buat keputusan untuk terbit dengan e-Sentral. 


Baru perasan, e-book kita dekat e-Sentral semua berkisarkan remaja. Jadi, kita pun pilih manuskrip ini untuk diterbitkan di e-Sentral juga. 

Jom baca blurb dulu:

Bertahun dia menunggu ZAQUAN tapi rupa-rupanya Zaquan sudah ada kekasih lain. Lebih menyakitkan apabila kekasih Zaquan itu adalah kawan baiknya sendiri, FILZAH.

NAZEERA reda. Dia nekad mengundur diri. Namun, tiba-tiba sahaja Zaquan kembali menagih cintanya. Apabila dia enggan tunduk dengan kemahuan Zaquan, Zaquan mengugut akan memberitahu Filzah tentang hubungan mereka.

Nazeera tersepit antara kekasih hati dengan kawan baik sendiri. Yang pastinya, salah seorang daripada mereka akan terluka....

Berminat nak tahu kisah mereka? Dapatkan di e-Sentral ya. 

Jumaat, 16 September 2022

Novel Kerana Dia... Kamu sudah terbit!

Alhamdulillah, setelah dua tahun lebih menanti dengan sabar, akhirnya novel mini Kerana Dia... Kamu siap dicetak!


Sebenarnya novel ini sudah lama ditulis. Kalau tak silap, hujung tahun 2019 dan dijangka terbit untuk Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2020. Namun akibat pandemik, semua benda jadi tergendala.

Idea cerita ini tercetus apabila ada yang bertanyakan sama ada saya mahu cari pengganti arwah suami ataupun tidak memandangkan anak saya baru berusia dua tahun ketika itu. Tiba-tiba pula terfikir, kalau ada orang baharu yang hadir, adakah kau akan terima?

Maka, saya tuliskan kisah Aulia. Waktu tulis cerita ini pula memang tengah duduk 'membujang' di Vista Angkasa. Rumah pula dekat dengan tempat kerja. Dalam 15 minit berjalan kaki dah sampai rumah. So, nak buat apa?

Daripada melangut buang masa layan drama Korea dan Jepun sampai tengah malam, baiklah isi masa dengan menulis, kan? Entah macam mana waktu tu idea datang mencurah-curah. Mungkin sebab dah set dalam kepala tak nak tulis panjang-panjang.

Ya, cerita ini hanyalah novel mini.

Kepada pembaca yang bertanya, novel mini ini sudah boleh dibeli menerusi Shopee KarnaDya atau WhatsApp admin di talian yang tertera pada poster ya.

Ahad, 28 Ogos 2022

Pesta Buku Digital Merdeka di e-Sentral

Bagi mereka yang gemar baca e-book, sekarang sedang berlangsungnya Pesta Buku Digital Merdeka di e-Sentral. Anda boleh nikmati potongan sehingga 70 peratus dan sertai pelbagai aktiviti menarik sepanjang tempoh promosi. Antaranya Borak Santai bersama Penulis Novel. 



Terima kasih kepada mereka yang tengok sesi Borak Santai bersama Ilmar Imia pada 27 Ogos lepas. Minta maaf kalau ada yang kurang. Maklum saja, pertama kali join LIVE. He he. Dengarnya ada ramai lagi penulis yang akan ditemu bual. So, jangan lupa follow Instagram e-Sentral untuk perkembangan terkini ya.

Bagi mereka yang belum dapatkan e-book saya, ada tiga judul e-book saya di sana.





Boleh dapatkan e-book ini dengan harga special. Insya-Allah, e-book terbaharu dalam proses akhir. Kita sedang tunggu e-Sentral upload tak lama lagi. Yang ini betul-betul fresh dan belum pernah terbit dekat mana-mana lagi.

Isnin, 13 Jun 2022

Kenangan PBAKL 2022

Alhamdulillah, Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2022 sudah pun melabuhkan tirainya semalam. Dan melalui kunjungan beberapa hari ke sana, saya dapati bilangan pengunjung semakin bertambah terutamanya pada hari-hari terakhir. Keadaan agak sesak dengan pengunjung. Suatu petanda positif untuk industri buku. 

Saya ke sana untuk menjenguk 'anak-anak' saya dan juga 'anak-anak angkat' yang berada di sana di samping mengambil peluang untuk mempromosikan dan menghebahkannya dalam media sosial. 

Setelah diberitahu tentang buku Aina Masuk Asrama, saya dapat tahu pula bahawa novel lama saya, Bukan Tak Suka dan Cinta Gantung rupanya ada dijual di reruai Fajar Pakeer. Hu hu....



Dan tak sangka pula pada kunjungan terakhir saya di sana, saya terserempak dengan kawan-kawan satu batch semasa di UiTM dulu. Tak sangka pula masih ada yang dapat cam saya walaupun kita ini biasa-biasa saja T____T

Ada antara mereka yang tak tahu pun saya tulis buku tapi sejujurnya saya tak kecil hati pun. Dah saya sendiri yang guna nama pena, kan? Lagipun saya pun memang nak low profile saja. Biar orang kenal buku-buku kita je gitu!

Alhamdulillah, terasa kemeriahan pesta buku kali ini. Ramai kawan yang dah lama tak jumpa dapat jumpa semula. Rindu sungguh kenangan PBAKL dulu terutamanya kenangan berjumpa dengan arwah suami di PWTC. Mungkin ada yang hairan kenapa saya kerap ke sana. Sebab rindu. Setiap kali ke sana, terasa seolah-olah arwah masih ada....

Harapnya PBAKL tahun depan saya dapat siapkan dua buah buku yang asyik tergendala ini.

Jumaat, 10 Jun 2022

Aina Masuk Asrama Berwajah Baharu!

Keterujaan nak menjengah Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur kali ini sedikit menurun apabila novel mini yang sepatutnya terbit sempena pesta buku tiada rezeki lagi untuk menemui pembaca setelah dua tahun di tangan penerbit. Ditambah pula apabila saya berkunjung ke PWTC pada hari kedua, saya dapati tiada satu pun judul novel saya yang dijual di sana. 

Seperti yang saya sedia maklum, buku Puaka Tandas Sekolah yang diterbitkan oleh Penerbit X memang sudah lama kehabisan stok dan belum diulang cetak. 

Di reruai KaryaSeni dan Penulisan2u pula, novel Bukan Tak Suka juga tidak kelihatan apatah lagi Cinta Gantung. Yang ada hanya Melodi Cinta

Di reruai Ana Muslim juga saya tidak nampak buku kanak-kanak saya; Aina Masuk Asrama, Mama Sayang Wawa ataupun Aku Nombor Satu.  

Namun beberapa hari kemudian, seorang kenalan berkongsikan poster ini di Instagram saya. Saya cuba amati dan besarkan mata untuk memastikan buku yang terpapar itu ialah buku saya.




Gara-gara nak pastikan yang buku itu betul buku saya, makanya saya terus ke PWTC usai waktu kerja untuk mendapatkan pengesahan. 

Bila dah dapat pegang dan belek, barulah percaya yang ini buku kita! Rupa-rupanya Aina Masuk Asrama sudah diolah menjadi novel grafik yang juga diubah judulnya kepada I Nak Masuk Asrama.



Setelah 10 tahun, tak sangka buku ini masih dijual dan mendapat sambutan yang agak menggalakkan lebih-lebih lagi selepas penambahbaikan yang dibuat oleh team Ana Muslim. 

Dan sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur ini, kalau beli 3 buku ini boleh dapat set merchandise berserta woven bag secara percuma!

Yang belum datang ke PWTC, boleh dapatkan promosi ini di reruai Ana Muslim yang terletak di Dewan Tun Razak 3 ya.

Khamis, 2 Jun 2022

Promosi e-Book PBAKL!

Sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang akan berlangsung pada 3 hingga 12 Jun ini, Love Novel Publishing turut mengadakan promosi e-book bagi semua terbitan mereka termasuklah e-book Best Friend ke Boyfriend? ini. Harga biasa RM18 tapi kalau beli sepanjang pesta buku ini boleh beli dengan harga RM15 sahaja.

e-book (single)

Tapi kalau nak beli banyak lagi bagus! Beli 3 e-book boleh dapat dengan harga RM35 sahaja! Boleh mix and match pula tu!

Kombo 3 e-book

Kalau nak order, tekan saja link ini! E-book akan dihantar dalam masa 1-3 hari bekerja bergantung kepada jumlah pesanan pada hari tersebut. 

Sabtu, 16 April 2022

Siapa suka baca e-book?

Bagi mereka yang suka baca e-book, e-book Best Friend ke Boyfriend? terbitan Love Novel Publishing ini sudah boleh dapat ready file ya. Penghantaran file akan mengambil masa dalam 24 jam ya. Boleh pilih sama ada nak terima file menerusi e-mel ataupun WhatsApp.


Rupa e-book dalam smartphone.


Rupa e-book dalam laptop atau komputer.


Kepada mereka yang dah beli e-book ini, terima kasih saya ucapkan atas kesudian anda memiliki e-book ini. Segala kekurangan harap dapat maklumkan kepada saya untuk saya perbaiki dalam e-book akan datang. 

Kepada yang belum beli, kalau minat nak beli, boleh PM saya di Facebook, Instagram ataupun Tik Tok. Kalau nak WhatsApp pun boleh. Klik sini ya.