Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Sabtu, 16 April 2022

Siapa suka baca e-book?

Bagi mereka yang suka baca e-book, e-book Best Friend ke Boyfriend? terbitan Love Novel Publishing ini sudah boleh dapat ready file ya. Penghantaran file akan mengambil masa dalam 24 jam ya. Boleh pilih sama ada nak terima file menerusi e-mel ataupun WhatsApp.


Rupa e-book dalam smartphone.


Rupa e-book dalam laptop atau komputer.


Kepada mereka yang dah beli e-book ini, terima kasih saya ucapkan atas kesudian anda memiliki e-book ini. Segala kekurangan harap dapat maklumkan kepada saya untuk saya perbaiki dalam e-book akan datang. 

Kepada yang belum beli, kalau minat nak beli, boleh PM saya di Facebook, Instagram ataupun Tik Tok. Kalau nak WhatsApp pun boleh. Klik sini ya. 

Isnin, 28 Mac 2022

Pra-Tempahan e-book "Best Friend ke Boyfriend?" Masih Dibuka!

Pra tempahan bagi pembelian e-book Best Friend ke Boyfriend? masih dibuka! E-book akan mula diedarkan pada 31 Mac 2022 ini.

RM16 (Harga Ahli), RM18 (Harga Bukan Ahli)


Nak beli single pun boleh, nak beli Combo pun boleh.

Dwi Camelia

Pakej Dandelion

Jika berminat, boleh contact Cik Shida ya. Tekan saja pautan di bawah.

Khamis, 10 Mac 2022

Best Friend ke Boyfriend?

Alhamdulillah, akhirnya e-book pertama saya bakal diterbitkan tidak lama lagi. Dan buat pertama kalinya, saya bekerjasama dengan Love Novel Publishing.

Kenapa saya tak terbitkan sendiri? 

Sebab saya masih belum arif dengan penerbitan e-book ini. Masih banyak perkara yang nak kena belajar. Jadi, saya perlukan penerbit dan pada masa yang sama juga saya perlukan editor untuk menilai manuskrip saya sebelum diterbitkan (^_____^)



Annur dan Juan sering kali terlihat berdua. Pergi kerja sama-sama, balik kerja pun sama-sama. Bahkan mereka juga selalu melepak bersama di luar waktu bekerja. Tapi apabila ditanya tentang status hubungan mereka, jawapan klise diberikan.
“Kita orang kawan-kawan ajelah.” – Annur
“Kau tak pernah dengar ke teori pasal lelaki dengan perempuan tak mungkin boleh jadi kawan saja?” – Hayza
Dia dengan Juan bercinta? Memang taklah!
Itu kata Annur.
Tapi kenapa apabila dia bersama dengan Muaz, dia tidak rasa perasaan yang sama sebagaimana dia bersama dengan Juan?
Kenapa apabila dia tidak berjumpa dengan Juan, dia asyik teringatkan lelaki itu?
Lebih parah lagi, hatinya dah mula pandai cemburu apabila ada gadis lain cuba rapat dengan Juan!
Annur cuba menjarakkan hubungannya dengan Juan kerana tidak mahu menjadi orang ketiga. Sebagai sahabat, dia patut mendoakan sahabatnya itu bahagia, tetapi Juan tidak pernah lari daripadanya, malah selalu ada ketika dia memerlukan seseorang.
Benarkah hubungan mereka hanya sekadar kawan baik atau sebenarnya ada rasa yang tersembunyi antara mereka?


Pra tempahan sudah dibuka! Jika berminat, boleh contact Cik Shida ya. Tekan saja pautan di bawah.

Ahad, 6 Mac 2022

Dalam Kekalutan Terselit Khabar Gembira

Konon cuti sekolah ini nak siapkan projek-projek penulisan yang tergendala dan join projek-projek yang ada. Tapi bila dapat mesej daripada cikgu sekolah SK anak yang nak masuk tahun 1 bulan 3 ini, mama jadi kalut pula. Baru sedar satu apa pun tak beli lagi!

Banyak juga benda nak kena fikir. Baju sekolah, buku sekolah, pengangkutan, daycare, nak hantar borang ke sekolah semula.... Semuanya nak pakai duit. Patutlah orang cakap bila anak masuk sekolah banyak nak pakai duit. Hu hu

Itu tak termasuk lagi kena buat pilihan kelas DLP ataupun non-DLP, Bahasa Arab ataupun Bahasa Cina... Kalau papa Tamis ada, bolehlah bawa berbincang. Terpaksalah mama buat keputusan sendiri. Nak senang, mama tanya sajalah budak itu. He he

Alhamdulillah, Allah SWT permudahkan semuanya. Tinggal nak beli baju dan kasut sekolah saja. Dengarnya macam simple tapi macam-macam nak kena ambil kira. Itu pun ada hati nak beli masa hari terakhir cuti sekolah nanti. Haish~

Nampak gayanya ada projek yang terpaksa dilepaskan. Insya-Allah, ada rezeki lain. Jangan tamat sangat, takut tak terbuat pula nanti. Buat masa sekarang, lebih baik fokus pada tiga projek dalam tangan sekarang. Manuskrip novel itu pun tak siap-siap lagi. Isk... Isk... Isk...

Dalam pada itu, terima berita gembira yang e-book pertama saya akan diterbitkan tidak lama lagi. Editor dah tunjuk cover rasmi. Yeay! Ini merupakan kali pertama saya bekerjasama dengan penerbit ini. Nak tahu penerbit apa? Tungggguuuuuu....

Isnin, 3 Januari 2022

Teringin Nak Main dengan Dinosaur?


Dulu orang datang Zoo Mini Taman Teruntum (Kuantan, Pahang) ini sebab nak tengok haiwan tapi sekarang orang datang sini sebab nak tengok dinosaur!

Mulanya, ingatkan dekat sini ada patung dinosaur saja selain haiwan-haiwan yang sudah sedia ada. Setakat ambil gambar gitu-gitu aje. Rupa-rupanya ada permainan indoor juga! Tapi nak masuk sini kena bayar tiket lain pula ya. 

Macam-macam game dinosaur yang boleh dimain dekat dalam ni. Dinosaur pula terasa macam betul-betul wujud. Bukan macam main game dalam komputer atau telefon tu tau. Cuma tekan-tekan skrin. Tapi game-game ini memerlukan kau orang banyak bergerak.

Ada kena menari, kena ketuk batu untuk cari fosil dinosaur, kena lalu lahar gunung berapi, kena gelongsor, kena tolong T-Rex daripada diserang bebola api, buat video dengan dinosaur, selamatkan telur daripada dicuri dan macam-macam lagi!

Game yang paling kita orang suka main banyak kali ialah game selamatkan telur dinosaur! Kau orang kena baling batu (bola) pada dinosaur burung yang nak curi tiga biji telur. Akhir sekali, T-Rex pula muncul. Memang tak puas main game ni sebab dinosaur burung tu sangat pantas!

Setakat ini, rasa berbaloi aje bayar harga tiket nak masuk sini. Sesuailah dengan teknologi yang dia orang dah bangunkan. Yang penting, anak-anak seronok dan puas hati. Siap request nak datang lagi! 

Sabtu, 18 Disember 2021

Rumah Maduku Berhantu VS Prebet Sapu

Memandangkan KL cuti 3 Disember yang lalu sempena menang Piala Malaysia (aku tak minat bola dan tak ambil tahu tapi kalau bab cuti, jadi tahu. Hee~), lepas hantar anak ke sekolah, aku ambil peluang untuk menonton wayang di pusat beli-belah berdekatan sementara tunggu dia habis sekolah. Cerita yang aku pilih; Rumah Maduku Berhantu. 


Aku tak kisah apa orang cakap. Aku layan saja mana-mana cerita pun. Tapi aku lupa bahawa keadaan di dalam panggung wayang itu sangat gelap dan aku seorang diri di dalam hall itu! Biar betik! Dahlah masuk-masuk aje dah iklan cerita seram. Ah, ghisau! Aku cuba juga sedapkan hati kononnya ada orang lain yang akan masuk sekejap lagi. Tapi setelah satu jam aku menonton, masih tiada sesiapa yang masuk selain staf yang menghantar makanan. 

Aku cuba beranikan diri untuk menonton sampai ke akhir cerita tapi sayangnya perasaan takut aku semakin menjadi-jadi apabila terbayangkan ada makhluk lain yang menonton bersamaku memandangkan panggung wayang itu sudah lama tidak dikunjungi orang sejak PKP dilaksanakan. Tambahan pula, aku sudah berjanji dengan anak mahu mengambilnya pada pukul 1.00 petang. Sudahnya, aku terpaksa juga keluar dari situ ketika pertengahan cerita! 



Minggu depannya, sekali lagi aku mengisi masa dengan menonton wayang sementara tunggu anak habis sekolah pukul 1.00 petang. Kali ini aku menonton filem Prebet Sapu pula. Memandangkan slot tayangan yang paling awal ada di Midvalley Megamall, aku gagahkan juga ke sana lantaran aku sudah ada MyRapid30. Sayang pula kalau tak digunakan. Alang-alang boleh ke kedai buku sekali cadangnya. 

Kali ini aku bernasib baik kerana aku tidak keseorangan di dalam panggung! Fuh, lega! Tempat duduk pula paling belakang. So, tak adalah takut sangat. Tapi yang tak syoknya ada pula couple di sebelah aku. Kalau tengok diam-diam tak apalah, ini sempat lagi dia orang bersembang. Haish~

Bagi aku, banyak industri yang terkesan akibat pandemik. Jadi, mana-mana industri yang boleh kita support, kita supportlah.

Ahad, 10 Oktober 2021

Budak SMART dan Kugiran SMART Kini di e-Sentral

Cerita Budak SMART ditulis pada sekitar tahun 2008 dalam blog Penulisan2u dan mula dibukukan pada tahun 2010 di bawah rumah penerbitan One Nusantara Sdn. Bhd. Selepas cetakan pertama, buku Budak SMART dicetak kali kedua dengan cover baharu. 

Cover asal (terbitan 2010).


Cerita ini merupakan manuskrip pertama yang saya tulis berdasarkan pengalaman alam persekolahan saya dari sekolah rendah sehingga sekolah menengah tetapi sudah tentulah diolah supaya menjadi lebih menarik. Nama SMART dipilih kerana saya tahu selok-belok sekolah tersebut, jadi lebih senang ditulis daripada direka-reka. 

Cover baharu (cetakan kedua)


Nama SMART diambil daripada nama sekolah di Kuantan iaitu SMK Abdul Rahman Talib.

Kugiran SMART pula merupakan kesinambungan daripada Budak SMART tetapi lebih mengetengahkan tema cita-cita dan impian. 


Self-publishing (terbitan 2012)

Kedua-dua muka hadapan novel ini dilukis oleh arwah sahabat saya, Ikhsan Ise. Al-Fatihah...

Kepada pembaca yang bertanya tentang novel Budak SMART dan Kugiran SMART, maaf, novel ini sudah tiada di pasaran T____T

Tapi, kedua-dua novel remaja ini kini boleh didapati dalam versi e-book di e-Sentral :)


Penerbitan e-book ini merupakan permulaan untuk saya berjinak-jinak dalam penulisan e-book. Memandangkan seiring dengan peningkatan usia ini, kebolehan 'membebel' dalam novel itu sudah hilang sedikit, maka kebanyakan manuskrip yang ditulis jadi pendek-pendek saja T_____T

Jadi, daripada dibiarkan, mungkin boleh diterbitkan dalam versi e-book sahaja kerana penulisan e-book ini tak panjang sangat. He he~