Jemput LIKE page ini :))

Pengerah Jemari

Tentang Aku

Foto saya
Suka menulis, dengar lagu, baca novel dan berangan.

Rabu, 28 Julai 2021

Bengkel Penulisan "FROM NOVELIST TO SCRIPTWRITER"


Alhamdulillah, selesai menjalani bengkel penulisan lima malam yang penuh bermanfaat. Asalnya saja-saja isi nama, tak sangka terpilih kerana khabarnya penganjur menerima terlalu banyak penyertaan tetapi bilangan peserta yang dihadkan hanya seramai 20 orang.

Nak dijadikan cerita, seminggu sebelum bengkel, saya kena cucuk vaksin. Tiga hari tak mampu nak hadap skrin handphone apatah lagi laptop atau komputer. 'Pengsan' sehari gara-gara diserang demam, dua hari lagi bolehlah bangun sikit-sikit. Ya, memang tak sambut raya pun. Makan pun tak lalu. Alhamdulillah, menjelang hari bengkel, saya sudah kembali sihat dan ada juga rezeki untuk menimba ilmu penulisan skrip drama TV selama lima malam berturut-turut.

Cita-cita asal memang nak jadi penulis skrip drama/filem kononnya. Sempatlah menuntut sedikit ilmu sewaktu bekerja di sebuah syarikat animasi 3D pada tahun 2008 dahulu. Tapi tak ada rezeki nak jadi penulis skrip drama, akhirnya jadi penulis novel. Tapi, jadi penulis novel pun ada kepuasan dan keistimewaan yang tersendiri. Impian nak tulis skrip itu ada tapi bila dengar penulis skrip kena pergi pitching dan meeting.... hmm.... tengoklah nanti macam mana. Hee~Secara keseluruhan, program di bawah Pakej Rangsangan Industri Kreatif Malaysia (PRISMA), FINAS ini merupakan inisiatif yang baik. Peserta banyak didedahkan dengan prosedur penulisan skrip drama, proses yang perlu dilalui sebelum sesuatu skrip itu dibuat, corak kerja production house, kekangan dalam menghasilkan sesuatu drama dan lain-lain. Secara tak langsung, saya pun dapat kenal dengan orang baharu dan belajar banyak benda baharu. Rasa macam jadi pelajar universiti balik. Nak sambung Ijazah, memang taklah kut. Tapi, memang tabiklah pada ibu-ibu yang sambung belajar sambil bekerja tu, nak uruskan rumah tangga lagi sebab saya yang ambil kursus lima hari ini pun dah rasa struggle T_____T

Apa pun, terima kasih kepada rakan penulis yang berkongsikan poster ini dalam Facebook, pihak penganjur yang menganjurkan program bermanfaat ini, Kak Aida Anggerik yang memilih saya sebagai salah seorang peserta, Cik Puan Siti Solehah yang banyak memberi tunjuk ajar dan berkongsi pengalaman, tuan pengarah Heykal Hanifah yang juga sudi berkongsi ilmu dan pengalaman serta rakan-rakan sekelas yang saling menyokong. InsyaAllah, ada rezeki, kita jumpa lagi atau mungkin kita akan bekerjasama pada masa akan datang. 

Tiada ulasan: